Даніель Бовуа. Трикутник Правобережжя: царат, шляхта і народ. 1793–1914 рр. (переклад з фр.)

  • Видавництво: Кліо
  • Рік видання: 2020
  • Мова видання: Українська мова
  • Кількість сторінок: 872

Анотація

Книжка видатного французького історика-славіста Даніеля Бовуа присвячена історії Правобережної України — Київщини, Волині й Поділля – у складі Російської імперії (1793–1914). У центрі авторської уваги — боротьба між російським самодержавством та польськими елітами за панування в цьому регіоні, зокрема, за контроль над українським селянством. Автор показує складнощі входження колишніх земель Речі Посполитої в імперію Романових, пояснює, чому польська землевласницька аристократія усупереч зростанню російського націоналізму залишалася аж до 1917 р. привілейованою і успішною групою; висвітлює драматичну долю майже забутих істориками «проміжних» категорій населення, які не вписалися в жорстку станову ієрархію російського суспільства. Доводячи нереалістичність усіх проєктів як полонізації, так і русифікації основної маси населення Правобережжя, автор подає формування української нації як закономірний продукт історичних умов, що склалися на цих теренах.

Книжка адресована історикам, викладачам, студентам, а також широкому колу читачів, які цікавляться вітчизняною минувшиною.


Про видавництво «Кліо»

Спеціалізація – видання наукової й науково-популярної літератури з гуманітарних і суспільствознавчих дисциплін, довідкових видань, словників тощо.
Даніель Бовуа. Трикутник Правобережжя: царат, шляхта і народ. 1793–1914 рр. (переклад з фр.)